🧉 אכילת מעדן חלב עם ג’לטין דגים האם מותר?
💫 “כל השונה הלכות בכל יום-מובטח לו שהוא בן העולם הבא” 📚💫
✌️ הלכות בכל יום
🥛 שאלה: האם מותר לאכול מעדנים המעורבים עם ג’לטין דגים, כגון מעדן הנקרא ‘מולר’ או להוסיף לעוגת גבינה ג’לטין העשוי מדגים גם לבני ספרד? או שהדבר אסור?
תשובה: בהלכות הקודמות למדנו שלבני ספרד יש להימנע מאכילת דגים עם חלב משום סכנה וכמו שכתבו הפוסקים ולכן בני ספרד צריכים להימנע מלאכול פיצה עם דג וכדומה.
ולעניין אכילת מאכלי חלב עם ג’לטין דגים יש להתיר בזה מכמה סיבות. א. משום שאיבדו כבר את כל טעמם ונתייבשו כליל עד שנעשו כעץ שהרי אופן עשיית הג’לטין הוא שלוקחים העצמות של הדגים ושורים אותם במלח וסיד ומנקים אותם היטב, ומייבשים אותם הרבה בחום השמש במשך כמה חודשים, ומערבים בהם חומרים כימיים מסויימים, וטוחנים אותם ונעשים כקמח דק, ונותנים אותם אחר כל זה במאכלים שונים כדי להקפיאם. וא”כ אין בכך סכנה שהרי חולף כל תארם וטעמם ואין לחוש בזה משום סכנה ב. במציאות שנוצרה חשיב כדיעבד ובדיעבד אין לאסור דגים שנתערבו או נתבשלו עם חלב וכמו שכתב מרן הגר”ע יוסף זצוק”ל בהליכות עולם (שם בבאו’). ג. כמות הג’לטין בטלה בשישים ודעת האחרונים שאף איסור שהוא משום סכנה בטל בשישים.
ולכן להלכה, אף לבני ספרד יש להתיר לאכול ג’לטין דגים בתערובת עם חלב. וכן הורה בזה מרן הגר”ע יוסף זצוק”ל וכמו שהביא בנו הגאון הרב אברהם יוסף שליט”א בשמו והודפס בקובץ הלכתי היוצא ע”י רבני מחלבת “תנובה” הנקרא בשם ‘בנתיב החלב’ (ח”ה עמ’ 46).
📲 מצווה גדולה לשתף הלאה עם אחרים!